Ciasto świąteczne bez grama mąki

W grudniu, jeszcze przed Świętami, organizowałam Fit Warsztaty pieczenia pierniczków z moimi podopiecznymi oraz bliskimi znajomymi. Na tę okazję zaplanowałam premierę ciasta świątecznego bez grama mąki 🙂 . Przepis powstał przy współpracy z moją podopieczną Justynką, która jest odpowiedzialna również za jego piękne wykonanie. W przeciągu roku przepis został udoskonalony, a gramatura została dopracowana do perfekcji. Po oficjalnej degustacji ciasta wszyscy moi goście stwierdzili, że jest pyszne, lekkie i nie zapycha jak tradycyjne ciasto. Trudno było im uwierzyć, że jest bez mąki. Głównymi składnikami są pomarańcze i czekolada czyli dwa składniki, które mi osobiście kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia – no może oprócz mandarynek jeszcze 😉 . Niestety ciasto nie miało oficjalnej nazwy, więc przy okazji pieczenia pierniczków na moich Fit Warsztatach, każdy podał swoją propozycję i zorganizowaliśmy konkurs. Padło kilka ciekawych propozycji, które potem wrzuciłam na swój fanpage na Facebooku:

  1. Czarna pomarańcza.
  2. Pomarańczowa świąteczna noc.
  3. Pomarańczowy powiew subtelności.
  4. Orange Miracle.
  5. Pomarańczowa rozkosz.
  6. Orange Express.

Po komentarzach pod postem można było zauważyć, że szanse były wyrównane pomiędzy propozycją 5 i 6. W związku z tym ostateczny wybór pozostawiłam sobie 🙂 . Zdecydowałam się na Orange Express, ponieważ ciasto znika błyskawicznie ze stołu, choć robi się je długo przez czasochłonny proces przygotowania pomarańczy. Skojarzyło mi się to z Orient Expressem, którego podróż trwa dłużej niż zwykłych połączeń kolejowych. Po wybraniu odpowiedniej nazwy uważam, że nadeszła pora na ujawnienie tajemnych składników 😉 .

Składniki:
3 pomarańcze,
6 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
200 g zmielonych migdałów,
85 g ksylitolu,
50 g kakao.

Wykonanie:
2 pomarańcze nakłuwamy widelcem i zalewamy wodą w garnku, następnie gotujemy przez 2 godziny, po czym studzimy. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Miksujemy ugotowane pomarańcze tak, żeby kawałeczki skórki były widoczne. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę ubijamy. Pozostałą pomarańczę kroimy na cienkie plastry i wkładamy do garnka, następnie zalewamy jedną trzecią szklanki wody i jedną trzecią szklanki ksylitolu. Gotujemy przez 15 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy plastry pomarańczy, wylewamy na to ciasto i pieczemy 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: