Najlepsze Browni Fasolowe by Sitkowska

Kochani, po kilku miesiącach testów na ludziach 😀 mogę przyznać, że moje Browni Fasolowe robi robotę! Byłam tego pewna, ale wolałam to sprawdzić.

 

Cieszy się ono tak dużą popularnością jak moje Chilli Con Carne. W przepisach, które przeglądam na ciasta „FIT” często jest mąka, cukier, miód lub tony daktyli… Potem taka Krysia się martwi, że nie chudnie jak wcina ciasto „FIT”, czy batony Lewandowskiej naszpikowane daktylami. Osobiście na te owoce jestem obrażona, ponieważ kiedyś zepsuły moją formę – okres „ładowania” – na zawody. Ja stawiam, jak zwykle, na prostotę, szybkość w przygotowaniu posiłków i brak dodatkowych kalorii 🙂 .

 

Przepis sprawdzony! Udało mi się nim „przemówić” do Norwegów, tym samym zyskać szacunek, a niejednego podopiecznego zdrowo „oszukać” 😉 .

 

Jeśli chodzi o kaloryczność, to wersja basic (bez polewy) wyjdzie ok. 340-360 kcal – przy użyciu mleka kokosowego z puszki. Na porcję: ok. 40-50 kcal (podzieliłam na 8 kawałków).

 

W wersjach z daktylami, jak w przepisach które wyszukałam – do ciasta dodaje się ok. 10 daktyli, czyli plus 80 gram tego cuda, waży kalorycznie 235 kcal. Całe ciasto 570-580 kcal. Jedna porcja: 70-75 kcal.

 

Najlepsze Browni Fasolowe by Sitkowska (bez daktyli!), czyli jak zmniejszyć kaloryczność „FIT” wypieków?
4 wersje przepisu dla każdego.

 

Wersja BASIC:
– 2 puszki fasoli czerwonej – odcedzona
– 1 duże jajo typu Happy 😀
– 1 i 1/2 łyżki śmietanki kokosowej/jogurtu greckiego/
– 1/2 szklanki mleka kokosowego lub 1 płaska łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
– 1 łyżka kokao lub korabu
– łyżeczka proszku do pieczenia i sody
– trochę ciepłej wody – opcjonalnie

 

Można zagęścić 1 łyżką mąki jaglanej lub kokosowej (opcjonalnie).

 

Wersja SPORT (świetna po treningu!):
Do basic dodać:
– 60 gram ulubionej odżywki – u mnie Prozis
– 1 dojrzały banan

 

Wersja ŚNIADANIE BT:
Do basic dodać:
– 1 łyżkę masła orzechowego bez soli i cukru lub garść ulubionych orzechów
– nie dodaje się mąki

 

Wersja KIDS:
Do basic dodać:
– garść żurawiny suszonej (dzieciom wydaje się że to żelki 😉 )
– 1 dojrzały banan

 

Polewa:
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego, np. Palce lizać!

 

Wykonanie:
Odcedzamy 2 puszki fasoli. Do blendera dodajemy fasolę, jajko, kakao, śmietankę, proszek do pieczenia – blendujemy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Miksujemy wszystko i wlewamy na formę jak na tartę. Pieczemy ok. 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę z olejem/masłem. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika, polewamy wierzch i zostawiamy do ostygnięcia. Można posypać pokrojonymi orzechami.

 


Proponuję podawać z dżemem Łowicz Czarny Bez lub Rokitnik 100%.

SMACZNEGO!!! 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: