Fit pierniczki świąteczne

W miniony weekend jak co roku – i mam nadzieję, że tak pozostanie – wraz z moimi podopiecznymi oraz znajomymi piekliśmy pierniczki. Jak to Iwona napisała na swoim Instagramie:

 

Przepis na fit-perniczki według Karoliny: Na oko mąka jaglana, gryczana i orkiszowa, tak ze dwa-trzy jajka, kilka łyżek płynnego miodu z porcją masła i wody tyle, żeby ciasto wchłonęło… Do smaku przyprawy korzenne. Dobrze zapamiętałam?

 

Jednak spięłam się i przypomniałam sobie jak to mniej więcej szło 😉

  • 100 gram mąka jaglana
  • 100 gram mąka gryczana
  • 30 gram mąka kokosowa – zauważyłam że za którymś podejściem po dodaniu tej mąki pierniczki były delikatniejsze
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 łyżeczki kakao lub karob
  • 2 łyżki miodu – użyłam grycznego
  • 1 jajo
  • 80 ml mleko kokosowe
  • 60 gram masła
  • ciepła woda opcjonalnie
  • łyżeczka sody

 

 

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewam mleko, masło, kakao, miód. Suszą masę mieszam – mąki, sodę, przyprawy – wbijam jajko. Dodaję ciepłą masę rozpuszczoną stopniowo i wszystko razem zarabiam. Piekarnik nagrzewam na 180 stopni i piekę 7-10 minut.

 

TIP: używam wałka i maty z TCHIBO które świetnie się sprawdzają.

 

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: