Pięć szybkich i łatwych przepisów na świąteczne FIT desery

Te desery wymagają tylko 10 minut przygotowania. Spróbuj zdrowszych alternatyw na/po Świętach lub na zimowe dni. Nie musisz z niczego rezygnować. Wystarczy, że skorzystasz z naturalnych słodyczy – owoców.

 

1. Pieczone jabłka z cynamonem, miodem i rodzynkami

 

Jabłka zapiekane z cynamonem to najprostszy a zarazem najszybszy z deserów. Po kilku minutach pieczenia, w całym domu zaczyna unosić się cudowny zapach przypraw korzennych, które wprowadzają wyjątkową atmosferę Świąt.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

Składniki:

jabłka (najlepiej twarde i kwaskowe)
miód
cynamon
mielone goździki
rodzynki

 

Wykonanie:

Do pieczenia najlepiej wybrać nieco twardsze i bardziej kwaskowate jabłka. Będą dobrze komponować się ze słodkimi dodatkami. Odetnij kapelusze od umytych jabłek i wydrąż ich gniazda nasienne. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane rodzynki z miodem. Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp je szczyptą cynamonu i mielonymi goździkami. Jabłka przykryj odciętymi wcześniej kapeluszami.

 

Jabłka z farszem ułóż w formie do muffinek, dzięki czemu będą stabilnie stały w czasie pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz owoce przez około 25 minut. Większe okazy będą wymagały dłuższego pieczenia, nawet 40 minut. W czasie pieczenia, kontroluj czy jabłka nie przypalają się. Jabłka pieczone z rodzynkami, miodem i cynamonem podawaj jeszcze ciepłe.

 

TIP: Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka” („An apple a day keeps the doctor away”).

 

2. Korzenno – imbirowe ciasteczka (Paleo Ginger Spice)

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

 

Dzięki połączeniu smaków imbiru, cynamonu i klonu. Te ciasteczka Paleo Ginger Spice to smaczna, bezglutenowa uczta dla twoich świątecznych spotkań!

 

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej
1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki ghee miękkiego
1 jajko
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:
W średniej misce do mieszania dodaj mąkę migdałową, imbir, cynamon, sodę i sól. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. W osobnej misce dodaj masło, jajko, syrop klonowy, cukier kokosowy i wanilię. Mieszaj, aż wszystko się połączy. Wlać mokrą mieszaninę do suchej mieszanki i mieszać ze sobą, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane. Mieszaj delikatnie. Przykryj miskę i włóż ciasto do zamrażarki na 20-30 minut. Dopóki nie będzie łatwo się z nim obchodzić. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia z papierem pergaminowym. Zbij ciasto na kulki. Rozłóż na blachę do pieczenia i spłaszcze je. Piec przez 10-12 minut lub aż brzegi będą lekko chrupiące. Wyjmij z piekarnika. Ostrożnie umieść ciasteczka na blacie aż ostygną. Ochłodź przez co najmniej pięć minut.

 

TIP: Wiele osób szuka sposobu na zrzucenie kilku kilogramów. Wypicie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody spowoduje, że będziesz na dłużej nasycony.

 

3. Gruszki zapieczone z orzechami

 

Gruszki zapiekane to jeden z łatwiejszych, a zarazem bardzo smacznych deserów. Gruszka w połączeniu z orzechami, miodem i aromatycznym cynamonem i imbirem to świetna przekąska na świąteczne wieczory.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

 

Składniki:
2 gruszki
50 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
75 ml jogurtu kokosowego
ok. 1 łyżki soku z cytryny
cynamon
imbir

 

Przygotowanie:
Umyte gruszki kroimy na połówki i usuwamy gniazda. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru. Połowę orzechów drobno kroimy. Do orzechów dodajemy miód, jogurt, imbir oraz cynamon i mieszamy. Gruszki wkładamy do wysmarowanej formy (najlepiej do żaroodpornego naczynia). Polewamy miodem z orzechami i posypujemy resztą orzechów. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy w nim gruszki około 20 minut. Ten sam przepis możemy zastosować również dla jabłek, a orzechy włoskie możemy wymieszać z laskowymi i migdałami. Będą smakowały równie wyśmienicie.

 

TIP: Gruszki to bardzo smaczne i lekkostrawne owoce, które dzięki dużej zawartości boru pobudzają nasz mózg oraz poprawiają koncentrację. Są też źródłem jodu i błonnika. Dzięki olejkom eterycznym podczas pieczenia poczujemy ich niepowtarzalny aromat, który w zestawieniu z miodem i przyprawami stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.

 

Gruszki nadają się świetnie do marynowania, różnorakich przetworów, do pieczenia oraz suszenia. Suszone gruszki są częstym dodatkiem do wigilijnego kompotu.

 

 

4. Banan z gorzką czekoladą

 

Oto przepis na smażone banany z gorzką czekoladą. Lubisz owoce, ale zdecydowanie bardziej smakują ci podawane na słodko? Prosto i smacznie to klucz do sukcesu.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 15 minut

 

Składniki:
4 banany
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:
Umyj banany i przekrój je wzdłuż. Nie obieraj ich ze skórki! Na patelni rozpuść masło i połóż banany odwrócone skórką do patelni. Smaż na małym ogniu. Banany skrop sokiem z limonki. Następnie posyp je cynamonem. Zdejmij je z kuchenki i ułóż na talerzu. Na jeszcze ciepłe banany nałóż kilka kostek gorzkiej czekolady. Tak przygotowane banany udekoruj malinami oraz wiórkami kokosowymi.

 

5. Kokosowe gorące kakao

 

Napój jest gotowa do picia w 5 minut! Kokosowe gorące kakao składa się z pełnotłustego mleka kokosowego, mieszanki ciepłych przypraw i miodu. Jest zarówno wegańskie, jak i paleo-friendly, idealne dla ludzi o zdrowym umyśle!

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 15 minut

 

Składniki:
2 łyżeczki niesłodzonego kakao ja zakochałam się w tym E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany
wrzątek 1/3 szklanki
½ mleka kokosowego
szczypta soli himalajskiej
szczypta cynamonu, chili, imbiru
odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)
1 łyżeczka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
Proponuję zalać kakao wrzątkiem, a osobno podgrzać i spienić mleko jeśli masz taką możliwość. Wlać mleko do kakao oraz dodać pozostałe składniki. Drugi sposób: Mleko postaw na mały gaz i dodaj kakao. Gotuj na małym ogniu (tak aby nie doprowadzić do wrzenia) cały czas mieszając. Po chwili dodaj przyprawy i trzymaj na małym ogniu.
TIP: dla miłośników czekolady proponuję rozpuścić lub dodać kostki tej czekolady premium z pomarańczą.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: