5 prostych przepisów na posiłek dla dziecka

Za chwilę dzieciaki ruszą do szkoły! 🙂

 

W pędzie ostatnich zakupów oraz wyprawek szkolnych nie zapomnij o odpowiednim żywieniu swojego dziecka.

 

Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów, które przygotujesz w mniej niż 10 minut. Wszystkie te dania zapakujesz w łatwy sposób dziecku do szkoły.

 

1 – Grahamka z musem z makreli. Czas przygotowania: 10 minut

 

Mus z makreli.

 

Składniki:

  •  500 gram makreli
  • twaróg grani, np. Piątnica
  • 2/3 łyżki jogurtu
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kopru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska, pieprz
  • sałata rzymska

 

Pozbywamy się ości z ryby. Rozdrabniamy mięso widelcem i dodajemy serek z jogurtem. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Składniki dodajemy do miksera razem z sokiem z cytryny. Mieszamy pulsacyjnie na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy raz jeszcze. Na końcu dodajemy posiekany szczypior i koper – łączymy wszystko razem, delikatnie mieszając. Nakładamy pastę do grahamki. Dekorujemy sałatą rzymską.

 

 

2 – Omlet z marchwi i jabłka z dżemem truskawkowym Łowicz 100% i masłem orzechowym bez soli i cukru. Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Obieramy warzywa, zcieramy na tarce. Wbijamy dwa jaja oraz dodajemy resztę składników. Mieszamy widelcem. Rozgrzewamy patelnię i na odrobinie masła lub oleju kokosowego smażymy omlet po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, pakujemy i dodajemy łyżkę dżemu i masła orzechowego.

 

 

3 – Śniadaniowe buritto. Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • szalotka
  • pełnoziarnista tortilla
  • ser mozzarella

 

Rozgrzewamy na gazie patelnię z odrobiną masła. W tym czasie siekamy szalotkę. Dodajemy szczyptę soli, a następnie mieszamy składniki. Rozbijamy jajka na patelni i mieszamy drewnianą łyżką. Rozkładamy tortillę i przekładamy farsz. Dodajemy plasterek mozzarelli.

 

 

4 – Gofry jaglano-bananowe. Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g odżywki białkowej (można pominąć i dodać więcej mąki i miodu)
  • banan
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka proszku do pieczenia oraz cynamonu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • 50 g (lub odrobinę więcej) mleka roślinnego lub wody

 

Wszystkie składniki razem miksujemy, wylewamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem kokosowym gofrownicę. Pieczemy około 7/8 minut. Pieczemy około 4 minut na średniej mocy, a pozostałe 3/4 minuty na maksymalnej – wtedy wychodzą najbardziej chrupiące, lecz dużo zależy od gofrownicy.

 

 

5 – Tosty francuskie z bananem i jagodami. Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

  • 3 kromki chleba razowego
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka bez laktozy
  • jagody
  • miód
  • banan

 

Jajka rozbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy. Do drugiego talerza wlewamy mleko. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki chałki obtaczamy najpierw w mleku, potem w jajku i smażymy na patelni z obu stron, na złoty kolor. Patelnia musi być mocniej nagrzana, aby były chrupiące. Przekładamy plastrami banana. Polewamy miodem.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: