Wigilia poza domem? Czemu nie! Restauracje godne polecenia - Kraków

Wigilia to czas z bliskimi. Jednak to też okazja do wyjazdów czy spędzenia tego dnia trochę inaczej niż na kilkudniowym gotowaniu. Restauracje zazwyczaj tego dnia są zamknięte ze względów również ekonomicznych – zwyczajnie się to nie opłaca. Należy opłacić obsługę dwu lub trzykrotnie więcej. Jednak restauracje hotelowe to już inna bajka. Jeżeli za cel obrałeś Kraków – to dobrze byłoby wybrać miejsce z klimatem, historią, dobrym jedzeniem – nie wyobrażam sobie wyjścia z Wigilii głodnym, czy nie kosztując pierogów!

 

Po researchu okazało się, że większość miejsc jest zamkniętych, reszta mniej godna uwagi niż opisane. Obie lokalizacje mieszczą się blisko Rynku Głównego.

 

Cafe Oranżeria – najlepszy taras widokowy w Krakowie

 

Żeby gotować w stylu fusion, trzeba mieć wyobraźnię i być ciekawym. A także umieć odrzucić utarte schematy. Ten rodzaj kuchni ma najbardziej nieograniczone możliwości ze wszystkich. Naczelną zasadą jest smak. A jedynym ograniczeniem wyobraźnia, której z pewnością nie brakuje kucharzom z Restauracji Cafe Oranżeria. Tutaj odkryjecie bogactwo smaków i aromatów kuchni z różnych stron świata.

 

Mieści się ona w Hotelu Kossak: Zapraszamy na wypoczynek w Hotelu Kossak w luksusowych warunkach i doskonałej lokalizacji w centrum Krakowa. Hotel Kossak umiejscowiony jest nad Wisłą, z jego okien roztacza się piękny widok na panoramę Krakowa. Zaledwie krótki spacer dzieli nas od krakowskiego rynku. Restauracje Hotelu Kossak, Percheron oraz Cafe Oranżeria serwują świetną kuchnię. Są znane i chwalone zarónow przez gości hotelowych jak i mieszkańców Krakowa. Specjalizujemy się także w organizacji wystawnych bankietów. Znakomita kuchnia, niezwykłe wnętrza, najwyższej jakości obsługa, to tylko kilka powodów dla których warto nas odwiedzić.

 

W tym roku proponują oni trzy zestawy do wyboru:

 

 

 

 

W menu 1: godne uwagi to śledź w przyprawach, barszcz na suszonych śliwkach, karp z chałką (nawiązanie do kultury żydowskiej) i piernikowe Tiramisu – prawdopodobnie rozbije bank w tym zestawie.

 

Menu nr 2: Filet z karpia po żydowsku – może być ciekawą propozycją dla tych, którzy nie mieli okazji spróbować go na Wigilię, filet z sandacza -świetna alternatywa karpia – jeszcze w towarzystwie kurek dobrze nawiązuje do klimatu Świąt (zazwyczaj podawany jest w sosie koperkowym), sernik na kruchym spodzie to czysta klasyka, która może zwieńczyć wieczerzę (jeśli do tego będzie konfitura malinowa – tym bardziej).

 

Menu nr 3: na pierwszym miejscu mamy udziec z sarny, który podbija propozycję do bardziej ambitniejszych – sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs z grupy dziczyzny. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem, dodatkowo nie posiada ścięgien. Ma specyficzny aromat, uzależniony od pory roku, wiosną jest korzenny, latem bardzo mocny, a jesienią jest orzechowy. Mięso z sarny musimy odpowiednio przygotować, zanim przystąpimy do obróbki termicznej – starsze sztuki powinno być marynowane w białym bądź czerwonym winie z przyprawami i ziołami. Do tego rodzaju pasują – rozmaryn, tymianek i majeranek. Natomiast najlepszą częścią sarniny jest comber. Ciekawym pomysłem byłoby podanie gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i grzybów uzupełniony kapustą z grzybami, czy też podanie wątróbki z tego mięsa. Świetna propozycja podania kaczki jako danie główne z rodzynkami i czerwoną kapustą. Śliwki zapiekane z kruszonką będą lekkim i pysznym dopełnieniem.
Jedyne, co można byłoby poprawić to zbalansowanie propozycji menu ryba-mięso-deser. Przykładowo menu nr 2 mamy bardzo rybne, a nr 3 mięsne, które będzie zdecydowanie cięższe – jednak deser powinien być lekki (być może tiramisu z menu nr 1 byłoby lepszą propozycja niż kruszonka) patrząc na całość. Plusem jest to, że można domówić osobno talerz pierogów lub ciast.

 

Koszt za kolację wigilijną: 250 zł.

 

Kolejnym miejscem godnym uwagi jest restauracja “Trzy Rybki” w Hotelu Starym w Krakowie: 3 Rybki to elegancka restauracja zlokalizowana w otwartej przestrzeni parteru Hotelu Stary. Niepowtarzalny wystrój renesansowych pomieszczeń, unikalne żebrowane sklepienia i subtelna ornamentyka gotyckiego okna, kontrastują z nowoczesnym wystrojem sal restauracyjnych. Tradycję i nowoczesność można odnaleźć również w menu, które nawiązuje do tradycyjnej kuchni polskiej i zmienia się wraz z porami roku. Wiosna i lato to czas świeżych warzyw, szparagów i karczochów. Jesienią i zimą zdecydowanie dominują w karcie dziczyzna, grzyby i owoce leśne. Wszystko w subtelnej i nowatorskiej aranżacji. Ponadto na Gości restauracji czeka bogata karta win, która zadowoli znawców i miłośników tego trunku.

 

Karta wigilijna nie jest jeszcze gotowa, ale pojawi się z początkiem listopada 2019 roku. Prawdopodobny koszt w tym roku to ok. 350 zł.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: