5 topowych książek kulinarnych na 2020 dla kucharzy i entuzjastów jedzenia

Dla osób, które wykluczyły z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego miejsce do, którego pójdą coś zjeść jest bardzo istotne. Według HoReCa (sektor hotelarski i gastronomiczny) żywność roślinna to jeden z największych trendów. Widać to chociażby na podstawie danych plasujących Warszawę jako trzecie miejsce na świecie pod względem liczby wegańskich restauracji. Zapowiadają się dobre zmiany. Temat dedykuję przede wszystkim Managerom oraz Szefom Kuchni Restauracji, którzy chcą iść z biegiem czasu i trendami na świecie.

 

 

Grudniowy pobyt w Anglii zaowocował wizytą w księgarni. To jedno z miejsc, do którego staram się za każdym razem zajrzeć. Zanim niektóre książki zostaną przetłumaczone na język polski, to wolę wiedzieć co w trawie piszczy i co jest na czasie. Szczególnie jeśli chodzi o tematykę kulinarną oraz Mental. Natknęłam się w pierwszej kolejności na East 120 Vegan and Vegetarian Recipes from Bangalore to Beijing Meera Sodha – zbierający za granicą same pozytywne opinie. Mnie jednak nie przekonała osobiście, ponieważ lubię dosłownie kilku-składnikowe przepisy. Jednak trzeba przyznać, że jest to nowoczesne podejście do przyrządzania jedzenie. Całość inspirowana mocno Wschodem, więc w Polsce może być problem z dostępnością produktów. Jednak to dobra inspiracja dla Szefów Kuchni. Przepisy trafią do wegan, wegetarian czy po prostu do osób, które są otwarte na nowe bezmięsne smaki. Nowa kolekcja Meera Sodha zawiera również wiele nowych przepisów inspirowanych szeroką gamą kuchni azjatyckiej. Znajdziesz w niej rozgrzewający makaron, curry, dania z ryżu, tofu, sałatki, przystawki oraz słodycze. Prawie wszystkie wyglądają na proste w przygotowaniu (jeżeli nie jest problemem zaopatrzenie się w niektóre przyprawy czy produkty) i bogate w propozycje nietypowych smaków. Podróż kulinarna od Indii do Indonezji, Singapuru do Japonii, przez Chiny, Tajlandię i Wietnam. Bardzo ciekawie zapowiadają się pankejki z Kimchi, Sweet Potato Momos, Stem Ginger Chocolate Truffles i Matcha Roll Cake.

 

 

 

 

Oto jedna z opinii:

A lovely book. The recipes are very do-able, with simple list of ingredients. I love all the sauces for noodles and the tofu dishes. Most of the dishes have chilli though, just as well I like them. You can always cut down the amount or cut out altogether.

 

Kolejna propozycja od Gordona Ramsaya. Myślę, że tego Pana nie trzeba przedstawiać, polecać i sprawdzać, co nowego w gastronomii. Jeśli spełniłyby się marzenia mojej mamy co do drogi kariery, to byłabym jak Gordon. W tym roku proponuje Quick & Delicious: 100 recipes in 30 minutes or less. Rezultatem jest 100 wypróbowanych i przetestowanych przepisów, które znajdziesz za każdym razem. Wszystkie przepisy trwają 30 minut lub krócej i wykorzystują łatwo dostępne składniki, które dzięki specjalizacji Gordona stają się czymś wyjątkowym. Nie są super łatwe, ale mają coś w sobie bardziej restauracyjnego.

 

 

Kolejna postać, której warto się przyjrzeć to Stefanie Moir. Szkocka entuzjastka wegan-food i fitnessu, która zasłynęła ze swojego kanału o stylu życia o nazwie Naturally Stefan. Najbardziej znana jest z dzielenia się swoimi ćwiczeniami na siłowni i zdrowymi wegańskimi przepisami, które przyniosły jej ponad 200 000 subskrybentów i stale rosną. Kulinaria zmierzają w stronę Vegan i to nieuchronnie. Społeczeństwo jest bardziej świadome, stało się to po prostu modne, a młode pokolenie Milenialsów oraz generacja Z dyktują warunki. Jak podaje “Niezależna.pl” :


Pojawiające się jak grzyby po deszczu nowe restauracje wegańskie czy wegetariańskie oraz coraz większa oferta sklepów w tym zakresie to odpowiedź na zmieniające się nawyki żywieniowe Polaków. Jak wynika z badań Mintel, co trzeci polski konsument eliminuje z codziennych posiłków mięso czerwone, a 19 proc. – nabiał. Eksperci spodziewają się, że odsetek ten będzie rósł.


Dobitniej być nie może. Tego typu specjalizację będą bardzo cenione jeśli chodzi o Szefów Kuchni. Chcąc być na czasie należy na bieżąco zerkać na kanały o tematyce fitness lifestyle, ponieważ Wasi konsumenci będą przywiązywać dużą wagę do swojego wyglądu. Co za tym idzie “paliwa”, którym będą się żywić w dużej mierze bez mięsa.
Naturally Stefanie to 100 roślinnych przepisów, porad na temat pielęgnacji jak również przewodnik treningowy z programem. Niezależnie od tego, czy jesteś zaangażowanym weganinem ćwiczącym na siłowni, czy też chcesz dodać więcej roślin do swojego jadłospisu to dobra propozycja dla Ciebie. 

 

 

Kolejnym tego typu przykładem jest Gaz Oakly VEGAN – młody 26 letni kucharz ze sportową historią. W jego książce znajdziesz 100 niesamowitych wegańskich przepisów z dużym naciskiem na AROMAT. Od Kentucky Fried Chick’n i Fillet „Steak” Wellington po Chocolate Tart i Summer Berry Mousse Cake – i to wszystko wegańskie. Myślę, że tego typu słodkości są na miarę naszych czasów, a co więcej potrzeb nas – konsumentów.  

 

 

 

Ostatnia pozycja to Jamie Olivier Vege. Niezależnie od tego, czy chodzi o dzień bez mięsa, czy dwa razy w tygodniu, życie w stylu wegetariańskim, czy po prostu chcesz wypróbować nowe, genialne kombinacje smaków, ta książka spełnia wszystkie wymagania. A do tego grafika jego książek jest niezwykle przejrzysta oraz bogata w zdjęcia. Przepisy są wieloskładnikowe, więc są restauracyjną inspiracją lub dla tych bardziej wymagających. Znajdziesz tam ALLOTMENT COTTAGE PIE z warzywami korzeniowymi, borowikami, marmitem i chrupiącym rozmarynem; TARTĘ Z CEBULI ze słodkim czerwonym sosem; PIZZĘ Z KALAFIORA z serowym białym sosem i chrupiącą skórką, RISOTTO Z PIECZONYM POMIDOREM z koprem włoskim, chrupiącym tymiankiem, czosnkiem, wermutem i parmezanem oraz LASAGNE AUBERGINE ze słodkim sosem pomidorowym i chrupiącym serem i migdałami. 

 

 

 

 

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: