Mleko owsiane do kawy - moja nowa miłość! + przepis.

Wokół mleka roślinnego jest coraz więcej zainteresowania. Nie ukrywam, że bardzo mnie ten fakt cieszy. Produkty zawierające nabiał coraz częściej powodują wzdęcia brzucha i złe samopoczcie. Dzieje się to przez składniki w nim zawarte takie jak laktoza, beta-laktoglobulina (frakcja białka, której nie ma w mleku kobiecym, a więc dla nas obca. Często jest to przyczyną alergii, nietolerancji pokarmowych, a docelowo również chorób autoimmunologicznych) oraz kazeina – białko, które służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów. Tak, dokładnie. Jesteśmy jedynymi ssakami, które piją nie swoje mleko.

Stąd ważne jest, aby obserwować swoje ciało i…brzuch. Często on jest bardzo wzdęty. Oczywiście znajdą się osoby, które powiedzą, że to bzdura bo im „nic nie jest”. To jest jak najbardziej prawda – sama do takich osób należę, bo trawienie i żołądek wygrałam na loterii. Co nie zmienia fakty, że będą osoby, które źle będą znosić nabiał.

Jednak warto zastanowić się nad zmianą w celach zdrowotnych i estetycznych – moje Panie! Tak, tak, ten cellulit z nóg w końcu też zejdzie.

Niestety hasło „pij mleko, będziesz wielki” u niektórych nadal wybrzmiewa. Jednak jeśli zajrzeć na tabelę mikro i makroelementów to od razu rzuca się w oczy, że orzechy (np.migdały) biją mleko na rogi 😉 . Ponadto orzechy są kilkunastokrotnie lepszym źródłem magnezu i kilkanaście razy lepszym źródłem żelaza. Zawierają też bardzo dużo kwasu foliowego (szczególnie ziemne).

Od pewnego już czasu nauczyłam się pić czarną kawę – najlepiej z olejem, jednak od czasu do czasu lubię po prostu zaszaleć :). Nie stosuję jednak mleka sojowego – wiele słyszy się o przetwarzaniu soji.  Przechodziłam przez mleko kokosowe, fajny smak, ale nie zawsze jest w kawiarniach oraz migdałowe – głęboki słodko-orzechowy posmak. Aktualnie jestem zakochana w mleku owsianym. Trochę słodyczy w kawie nie zaszkodzi i bardzo lubię to, że z łatwością się pieni.

Następnym razem spróbuj coś zmienić w swojej kawie.

Jestem ciekawa jaką masz swoją alternatywę 🙂

Przepis na domowe mleko:

  • 5 daktyli
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2,5 szklanki wody (przegotowanej, lub mineralnej)

Daktyle zalać ½ szklanki wodą i odstawić na około 1 godziny. Do blendera wsypać płatki owsiane, namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, oraz pozostałą wodę. Zostawić na około 15 minut. Po tym czasie blendować wszystko około 2 minut. Przelać przez gazę lub pieluchę tetrową. Najlepiej gazę, czy pieluchę złożyć na 4. Przelać do czystej butelki. Gotowy napój owsiany można przechowywać w lodówce do 4 dni

Karo.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój komentarz:

Twoje imię: