Pięć szybkich i łatwych przepisów na świąteczne FIT desery

Te desery wymagają tylko 10 minut przygotowania. Spróbuj zdrowszych alternatyw na/po Świętach lub na zimowe dni. Nie musisz z niczego rezygnować. Wystarczy, że skorzystasz z naturalnych słodyczy – owoców.

1. Pieczone jabłka z cynamonem, miodem i rodzynkami

Jabłka zapiekane z cynamonem to najprostszy a zarazem najszybszy z deserów. Po kilku minutach pieczenia, w całym domu zaczyna unosić się cudowny zapach przypraw korzennych, które wprowadzają wyjątkową atmosferę Świąt.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

Składniki:

  • jabłka (najlepiej twarde i kwaskowe)
  • miód
  • cynamon
  • mielone goździki
  • rodzynki

Wykonanie:

Do pieczenia najlepiej wybrać nieco twardsze i bardziej kwaskowate jabłka. Będą dobrze komponować się ze słodkimi dodatkami. Odetnij kapelusze od umytych jabłek i wydrąż ich gniazda nasienne. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane rodzynki z miodem. Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp je szczyptą cynamonu i mielonymi goździkami. Jabłka przykryj odciętymi wcześniej kapeluszami.

Jabłka z farszem ułóż w formie do muffinek, dzięki czemu będą stabilnie stały w czasie pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz owoce przez około 25 minut. Większe okazy będą wymagały dłuższego pieczenia, nawet 40 minut. W czasie pieczenia, kontroluj czy jabłka nie przypalają się. Jabłka pieczone z rodzynkami, miodem i cynamonem podawaj jeszcze ciepłe.

TIP: Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka” („An apple a day keeps the doctor away”).

2. Korzenno – imbirowe ciasteczka (Paleo Ginger Spice)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

Dzięki połączeniu smaków imbiru, cynamonu i klonu. Te ciasteczka Paleo Ginger Spice to smaczna, bezglutenowa uczta dla twoich świątecznych spotkań!

Składniki:

  • szklanki mąki migdałowej
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ghee miękkiego
  • jajko
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
  1. W średniej misce do mieszania dodaj mąkę migdałową, imbir, cynamon, sodę i sól. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.

  2. W osobnej misce dodaj masło, jajko, syrop klonowy, cukier kokosowy i wanilię. Mieszaj, aż wszystko się połączy.

  3. Wlać mokrą mieszaninę do suchej mieszanki i mieszać ze sobą, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane. Mieszaj delikatnie.
  4. Przykryj miskę i włóż ciasto do zamrażarki na 20-30 minut. Dopóki nie będzie łatwo się z nim obchodzić.

  5. Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Wyłóż blachę do pieczenia z papierem pergaminowym.
  7. Zbij cisto na kulki. Rozłóż na blachę do pieczenia i spłaszcze je.
  8. Piec przez 10-12 minut lub aż brzegi będą lekko chrupiące.

  9. Wyjmij z piekarnika. Ostrożnie umieść ciasteczka na blacie aż ostygną. Ochłodź przez co najmniej pięć minut.

TIP: Wiele osób szuka sposobu na zrzucenie kilku kilogramów. Wypicie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody spowoduje, że będziesz na dłużej nasycony.

3. Gruszki zapieczone z orzechami

Gruszki zapiekane to jeden z łatwiejszych, a zarazem bardzo smacznych deserów. Gruszka w połączeniu z orzechami, miodem i aromatycznym cynamonem i imbirem to świetna przekąska na świąteczne wieczory.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 30-40 minut

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 75 ml jogurtu kokosowego 
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
  • imbir

Przygotowanie:

  • Umyte gruszki kroimy na połówki i usuwamy gniazda. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru
  • Połowę orzechów drobno kroimy
  • Do orzechów dodajemy miód, jogurt, imbir oraz cynamon i mieszamy.
  • Gruszki wkładamy do wysmarowanej formy (najlepiej do żaroodpornego naczynia). Polewamy miodem z orzechami i posypujemy resztą orzechów.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy w nim gruszki około 20 minut.
  • Ten sam przepis możemy zastosować również dla jabłek, a orzechy włoskie możemy wymieszać z laskowymi i migdałami. Będą smakowały równie wyśmienicie.

TIP:

Gruszki to bardzo smaczne i lekkostrawne owoce, które dzięki dużej zawartości boru pobudzają nasz mózg oraz poprawiają koncentrację. Są też źródłem jodu i błonnika. Dzięki olejkom eterycznym podczas pieczenia poczujemy ich niepowtarzalny aromat, który w zestawieniu z miodem i przyprawami stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.

Gruszki nadają się świetnie do marynowania, różnorakich przetworów, do pieczenia oraz suszenia. Suszone gruszki są częstym dodatkiem do wigilijnego kompotu.

4. Banan z gorzką czekoladą

Oto przepis na smażone banany z gorzką czekoladą. Lubisz owoce, ale zdecydowanie bardziej smakują ci podawane na słodko? Prosto i smacznie to klucz do sukcesu.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 4 banany
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • Umyj banany i przekrój je wzdłuż. Nie obieraj ich ze skórki!
  • Na patelni rozpuść masło i połóż banany odwrócone skórką do patelni. Smaż na małym ogniu.
  • Banany skrop sokiem z limonki. Następnie posyp je cynamonem. Zdejmij je z kuchenki i ułóż na talerzu.
  • Na jeszcze ciepłe banany nałóż kilka kostek gorzkiej czekolady.
  • Tak przygotowane banany udekoruj malinami oraz wiórkami kokosowymi.

5. Kokosowe gorące kakao

Napój jest gotowa do picia w 5 minut! Kokosowe gorące kakao składa się z pełnotłustego mleka kokosowego, mieszanki ciepłych przypraw i miodu. Jest zarówno wegańskie, jak i paleo-friendly, idealne dla ludzi o zdrowym umyśle!

Czas przygotowania: 10 minut

Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao ja zakochałam się w tym E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany
  • wrzątek 1/3 szklanki
  • ½ mleka kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta cynamonu, chili, imbiru
  • odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

    Przygotowanie:


    Proponuję zalać kakao wrzątkiem, a osobno podgrzać i spienić mleko jeśli masz taką możliwość. Wlać mleko do kakao oraz dodać pozostałe składniki. Drugi sposób: Mleko postaw na mały gaz i dodaj kakao. Gotuj na małym ogniu (tak aby nie doprowadzić do wrzenia) cały czas mieszając. Po chwili dodaj przyprawy i trzymaj na małym ogniu.

TIP: dla miłośników czekolady proponuję rozpuścić lub dodać kostki tej czekolady premium z pomarańczą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter